ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στις 12 Σεπτέμβρη, έρχεται ως οδοστρωτήρας να αποτελειώσει τα όποια εργατικά/συνδικαλιστικά δικαιώματα και κεκτημένα έμειναν όρθια από την αντεργατική/αντικοινωνική εκστρατεία που εφαρμόζεται την τελευταία (μνημονιακή) δεκαετία.

Τα μέτρα που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, ευθυγραμμισμένα με το νεοφιλελεύθερο δίπτυχο για τσάκισμα της εργασίας και «απελευθέρωση» των επενδύσεων, προβλέπουν, από τη μία, τον πλήρη αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την περαιτέρω μείωση των μισθών, και από την άλλη, την απαλλαγή των επενδυτών από θεσμικούς ελέγχους κυρίως μισθολογικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος προωθείται μέσω της εργοδοτικής τρομοκρατίας και εποπτείας που θα επιφέρει ο νόμος για ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Στόχος είναι να αχρηστεύουν οι συλλογικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις) και να αποτραπούν διεκδικήσεις και απεργίες μέσω της απόλυτα ελεγχόμενης από τα αφεντικά ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται νέα μείωση των μισθών και σταδιακή κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προς όφελος των επιχειρήσεων και των μεγαλοεπενδυτών. Το πολυνομοσχέδιο προτείνει για τις λεγόμενες «προβληματικές» και «μη κερδοφόρες» επιχειρήσεις να ορίζονται μισθοί κατώτεροι από αυτήν που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θεσμοποιεί τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τις «στρατηγικές επενδύσεις», όπου η εργοδοσία θα επιβάλει κατά το δοκούν το ύψος των μισθών χωρίς καμία δυνατότητα συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης από την πλευρά των εργαζομένων.

Μέσω του πολυνομοσχεδίου, γίνονται αντιληπτά τα συμφραζόμενα της «ανάπτυξης» που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο μεγαλοαστικός συρφετός που την περιστοιχίζει. «Ανάπτυξη» γι’ αυτούς, σημαίνει ελαστική, εντατικοποιημένη, απλήρωτη ή χαμηλά αμειβόμενη εργασία για εμάς. Σημαίνει, το ξήλωμα και την ποινικοποίηση των μορφών πάλης του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος, σημαίνει την επιβαλλόμενη υποταγή στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της. Σημαίνει, τελικά, την στοχευμένη επίθεση στις ταξικές/κοινωνικές μορφές αντίστασης και την ολοκληρωτική πάταξη κάθε αντίλογου στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς τους.

Η επερχόμενη «ανάπτυξη» είναι κήρυξη πολέμου. Πολέμου εναντίον της τάξης μας. Γι’ αυτό και ο ακροδεξιός οχετός που ξεβράζεται από τα στελέχη της ΝΔ και τους δημοσιογράφους της, στοχοποιώντας τα κοινωνικά κεκτημένα, τους πληβείους, τους αγωνιζόμενους και τις δομές τους, σκιαγραφεί την οργανική σχέση μεταξύ της κρατικής καταστολής και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Γιατί, θέλγητρο για τους «επενδυτές» αποτελεί η σιγή κοινωνικού νεκροταφείου που θα επιβάλλει η μπότα της καταστολής, αποτελεί η δελεαστική προσφορά ενός φτηνού και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού. Όσα συμβαίνουν σήμερα, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κατάργηση των απεργιών και των σωματείων, οι εκκενώσεις των προσφυγικών καταλήψεων και η περικύκλωση των Εξαρχείων από ειδικές ομάδες καταστολής, αυτό ακριβώς προετοιμάζουν. Την άνευ όρων λεηλασία της κοινωνίας και των αναγκών της από τραπεζικούς ομίλους και επενδυτές.

Η κοινωνική/ταξική ενότητα και αλληλεγγύη είναι μονόδρομος. Το ίδιο και ο αγώνας. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, μονάχα ένα τρόπο έχουμε για να την ανακόψουμε. Την συνάντηση, τη ζύμωση και την οργάνωση των κοινωνικών/ταξικών υποκειμένων και των αντιστάσεων τους. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, πρόσφυγες, μετανάστες, καταληψίες, αντιφασίστες, ανυπότακτοι φυλακισμένοι, κοινωνικοί αγωνιστές, εξεγερμένοι νεολαίοι, να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και να οργανώσουν την σαρωτική τους αντεπίθεση απέναντι στην «ανάπτυξη» και την κατασταλτική της εκστρατεία.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Στηρίζουμε-συμμετέχουμε στην απεργιακή διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, 11:00, Χαυτεία.

Συνέλευση NO PASARAN