Προβολή Ντοκυμαντέρ

Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 19:00

Η μάχη της CABLE STREET (1936)

“THEY SHALL NOT PASS”

Η περίοδος του μεσοπολέμου χαρακτηρίζεται από έντονες εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Τα ευρωπαικά κράτη αδυνατώντας να χειριστούν τις ανυπολόγιστες συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου προχωρούν στην εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων προκειμένου να εξασφαλίσουν τόσο την επιβίωση όσο και την διαιώνιση τους. Ετσι, λοιπόν, μια σείρα απο χώρες της Ευρώπης υιοθετούν ως σταθερό μοτίβο διακυβέρνησης απολυταρχικά καθεστώτα με προεξέχωντα το φασιστικό και ναζιστικό καθεστώς της Ιταλίας και της Γερμανίας αντίστοιχα.

Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί αυτες τις εξελίξεις στον στίβο της πολιτικής ο ακροδεξιός Oswald Mosley προχωράει, τον Οκτώβριο του 1932 ,στην ίδρυση του British United Fascism (B.U.F). Έχοντας ως κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ατζέντας την πάταξη του κομμουνισμού και των εργατικών ενώσεων , την απροκάλυπτη επίθεση στις εβραικές κοινότητες, τον εκτοπισμό χιλιάδων Ιρλαδών και τον αφανισμό όλων των μειονοτήτων, στοχεύει να βάλει τις βάσεις για την εδραίωση ενος αγγλικού φασιστικού κινήματος αντάξιο με αυτά των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών. Αντλώντας εύμπνευση από τους μελανοχίτωνες του Μουσολινι προχωραέι στη συγκρότηση ομάδας κρούσης, των Blackshirts, που έχουν ως στόχο την βίαιη επίθεση στους κομμουνιστές και στους Εβραίους.

Επιχειρώντας να αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα στον δημόσιο χώρο το B.U.F καλεί σε παρέλαση,στο κέντρο του Λονδίνου, στις 4 Οκτωβρίου του 1936, με σκοπό να κινηθούν υπό την προστασία της αστυνομίας στο ανατολικό ακρο της πόλης. Η συγκεκριμένη περιοχή κατοικείται κυρίως απο Εβραίους που εκτοπίστηκαν βίαια απο τα πογκρόμ της Πολωνίας και της Ρωσιάς και απο Ιρλανδούς εργάτες που είναι μέλη είτε του Κομμουνιστικού Κόμματος Αγγλίας, είτε συμμετέχουν σε εργατικές ενώσεις. Οι 5.000 “μελαχονίτωνες ” του Mosley ήταν έτοιμοι να κατατροπώσουν τις εργατικές και μεταναστευτικές συνοικίες στο όνομα του φασισμού και να καθιερώσουν αυτήν την μέρα σαν ημερονία εθνοκάθαρσης και μισαλλοδοξίας.

Κόντρα όμως ,στις επιδιώξεις του κράτους και του B.U.F οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών αποφάσισαν να ενωθούν , ντόπιοι και μετανάστες, προκειμένου να δώσουν μια απάντηση στην επικείμενη προσπάθεια των φασιστών να επιβάλλουν τον φόβο και την τρομοκρατία. Έτσι, από τις πρώτες πρωινές ώρες 20.000 κάτοικοι , αναμεσά τους αντιφασιστες, αναρχικοί, σοσιαλιστές, μετανάστες κ.α. αρχίζουν να υψώνουν οδοφράγματα επί της οδού Cable Street προκειμένου να υπερασπιστούν τις συνοικίες από την επέλαση των φασιστών. Ως απάντηση στις επιλογές των κατοίκων 6.000 αστυνομικοί αναλαμβάνουν να “καθαρίσουν” τον δρόμο ώστε να μπορέσουν οι φασίστες να παρελάσουν και να διαχύσουν το ρατσιστικό τους μίσος. Αμέσως ξεσπάνε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς, πέτρες, καρέκλες και αυτοσχέδια όπλα είναι η απάντηση των κατοίκων στις σφαίρες που ρίχνουν οι αστυνομικοί. Όμως ό,τι μέσα και να χρησιμοποιούν οι ένστολοι φρουροί του κράτους, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη, ακόμα και σώμα με σώμα, μέχρι τέλους. Και πράγματι έτσι γίνεται, μετά από πολύωρες συγκρούσεις ο Mosley αποδέχεται την ήττα του και ακυρώνει τελικά την φιέστα του καθώς δεν μπόρεσε αυτός και οι ομάδες κρούσης του να προσεγγίσουν τις συνοικίες του ανατολικού άκρου. Η μάχη του Cable Street είχε δεκάδες τραυματίες από τα πυρά των αστυνομικών και χιλιάδες συλλήψεις αντιφασιστών, που ως αντίποινα τους ανάγκασαν να δουλέψουν σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας αλλά κατάφερε, να αποτρέψει την παρέλαση των φασιστών και να ανακόψει την πολιτική άνοδό τους.

Έχόντας ως όπλο την αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία, οι κάτοικοι του ανατολικού μπλοκ του Λονδίνου, άφησαν πίσω τους επίπλαστους διαχωρισμούς και διακρίσεις που επιβάλλουν οι από τα πάνω και κατάφεραν να συντονίσουν την δράση τους για να αντιμετωπίσουν νικηφόρα τους φασίστες. Απέναντι στον επιβαλλόμενο κοινωνικό εκφασισμό αντέταξαν την αλληλεγγύη των από τα κάτω, οργανώθηκαν αδιαμεσολάβητα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών τους και κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση ενάντια στους σχεδιασμούς κράτους και παρακράτους.

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι αντίπνοια

Κόντρα στους ανέμους κάθε εξουσίας πλέουμε προς την ελευθερία

Αριστοβούλου & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα