Να υπερασπιστούμε τους λόφους, τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας από τα καταστροφικά σχέδια κράτους, δήμου και εταιριών

Συγκέντρωση : Δημαρχείο Αθηνών, Δευτέρα 14 Νοέμβρη, 18:00

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΤΙΕ!

Τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκε μία ταμπέλα στο πάρκο Βουτιέ, το όποιο είναι δίπλα από το λόφο του Φιλοπάππου και πιο συγκεκριμένα πάνω στον περιφερειακό δρόμο απέναντι από το θέατρο της Δώρα Στράτου στα Άνω Πετράλωνα. Η ταμπέλα μας ενημερώνει για το “ΝΕΟ πάρκο Βουτιέ” που οραματίζεται να δημιουργήσει ο Δήμος Αθηνών παρέα, πιθανότατα, με τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει να αναπλάσουν και άλλα πάρκα και λόφους στην Αθήνα όπως το πάρκο Κύπρου και Πατησιών, το πάρκο Δρακοπούλου, τον Λόφο του Στρέφη, το λόφο Φιλοπάππου κλπ. Η ανάπλαση, που ευαγγελίζεται ο Δήμος, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα υπόκειται στις αρχές και τα πρότυπα που ορίζει το κεφάλαιο μέσω των ιδιωτικών εταιριών και το κράτος μέσω του δήμου και του δήμαρχου Μπακογιάννη. Αυτή η ‘ανάπλάση’ δεν αφορά τίποτα άλλο παρά την κερδοφορία του κεφαλαίου, τη δημιουργία ιδιωτικών χώρων αναψυχής, την απρόσκοπτη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, την όλο και περισσότερο διευρυμένη κυριαρχία της εξουσίας σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας μας και την αφαίρεση από τους καταπιεσμένους/ες όσων μας ανήκουν και έχουμε κατακτήσει με αγώνες.

Πάντα οι αναπλάσεις ήταν κομμάτι της επικράτησης του ισχυρού, της εξουσίας πάνω στο σώμα της κοινωνίας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πόλη και τις γειτονιές μας. Να αναφερθούμε μόνο στα πρόσφατα παραδείγματα:

  • στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων όπου με τα ΜΑΤ, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς προσπάθησαν – αλλά απέτυχαν – να επιβάλλουν την ανάπλαση που προωθούσε η UNISON και ο Δήμος Αθηνών που θα διέλυε το πάρκο.
  • στην πλατεία Εξαρχείων και στο λόφο του Στρέφη όπου έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια με την συνδρομή της αστυνομίας που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη γειτονιά και λειτουργεί ως ένας κανονικός στρατός κατοχής και επιχειρείται η πλήρης καταστροφή της μόνης πλατείας της γειτονιάς και ενός λόφου στο κέντρο της Αθήνας για να λειάνει το έδαφος στην κερδοσκοπία της περιοχής αλλά και να πλήξει τα κινήματα από τα κάτω επιβάλλοντας της κυριαρχία της εξουσίας.
  • στο πάρκο Δρακοπούλου όπου επιχειρείται, και πάλι η UNISON και ο Δήμος Αθηναίων, να πραγματοποιήσουν ανάπλαση του χώρου με επαπειλούμενο αποτέλεσμα την αποψίλωση του.
  • στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος που θέλουν να τσιμεντώσουν και να προωθήσουν και εκεί τις επιχειρηματικές του βλέψεις.

Το ίδιο το πάρκο Βουτιέ αποτελεί έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους πρασίνου στη γειτονιά των Πετραλώνων και, καθώς στεγάζει μια παιδική χαρά, αποτελεί ένα ζωογόνο σημείο συνάντησης για τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, το πάρκο φιλοξενεί πληθώρα δέντρων και άλλων φυτών, πολλά απο τα οποία κινδυνεύουν να κοπούν, αν το σχέδιο της πινακίδας που αναρτήθηκε περαιωθεί. Επίσης, είναι δίπλα στο λόφο του Φιλοπάππου ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος ήδη από το Νοέμβρη του 2002 με την προοπτική της περίφραξης και της αξιοποίησης του από το κράτος και το κεφάλαιο. Τότε ήταν κάτοικοι και αγωνιστές/στριες των περιοχών μας που δώσαμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να δίνουμε μάχες ενάντια στην περίφραξη και την εμπορευματοποίηση του. Μέσα στα χρόνια προσπάθησαν να κατακερματίσουν τον λόφο σε τμήματα, ώστε να αρπάξουν ο,τι δημόσιο και ελεύθερο υπάρχει και εν τέλει να καταφέρουν να “πέσει και το τελευταίο προπύργιο” που είναι ο ίδιος ο λόφος. Σκοπός, για την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στην Ακρόπολη, ήταν και είναι τόσο η εμπορευματοποίηση όσο και η επιπλέον επιτήρηση και ο έλεγχος ενός ζωντανού δημόσιου χώρου και τώρα βάλανε στο στόχαστρο το πάρκο Βουτιέ!

Από το πάρκο Βουτιέ και τον λόφο του Φιλοπάππου, μέχρι το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το πάρκο της ακαδημίας Πλάτωνος, από το πάρκο Δρακοπούλου μέχρι τον λόφο του Στρέφη, την πλατεία Εξαρχείων και όλα τα πάρκα, τις πλατείες, τους λόφους των γειτονιών μας ένα συντονισμένο και επιθετικό σχέδιο ενάντια στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας εξελίσσεται στοχεύοντας στην μετατροπή της φυσιογνωμίας των γειτονιών σε ζώνες κατανάλωσης, ειδικά του κέντρου της πόλης, στον εκτοπισμό των κατοίκων, στη λεηλάτηση κάθε πεδίου που θα μπορούσε να αποτελέσει μήτρα κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών αμφισβήτησης του υπάρχοντος εξουσιαστικού συμπλέγματος κράτους και κεφαλαίου.

Οι γειτονιές μας και οι πόλεις βρίσκονται σε μια συνεχόμενη απειλή εξευγενισμού ώστε “καθαρές” και “αποστειρωμένες” – στις περισσότερες περιπτώσεις έχοντας προηγουμένως εγκαταλειφθεί πλήρως από τους δημόσιους φορείς στοχεύοντας στην αποκοινωνικοποίησή τους – να αποδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου, που παρουσιάζεται ως ευεργέτης που θα επιλύσει το πρόβλημα, προκειμένου να μετατραπούν σε ιδιωτικούς χώρους αναψυχής, κυκλοφορίας εμπορευμάτων και πεδία κερδοσκοπίας.

Απέναντι σε όλα αυτά όμως στέκεται με πείσμα ο κόσμος του αγώνα. Από τη συνεχή επαγρύπνηση και τις περιφρουρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων, στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, στο λόφο του Στρέφη, από τις μαζικές διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις συνεχείς παρεμβάσεις σε όσους τόπους έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν τα καταστροφικά τους σχέδια. Και οι αντιστάσεις μπορούν να μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς τους! Με τη συνεχή αφύπνιση και την αλληλεγγύη, με τη διατήρηση των σταθερών θέσεων μάχης, ενάντια στη διαμεσολάβηση και της ανάθεση, με το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δημιουργούμε αναχώματα σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Απέναντι στο εφιαλτικό παρόν και μέλλον που επιβάλλει ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα σε σήψη, μοναδική διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

Να υπερασπιστούμε τους λόφους, τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας από τα καταστροφικά σχέδια κράτους, δήμου και εταιριών

Κοινωνική Αυτοοργάνωση – Μαχητική Αντίσταση

Ταξική Αλληλεγγύη

Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα για ζωή, γη και ελευθερία