Εάν η κατασκευή ενός φράκτη στα σύνορα του Έβρου αποτελεί ένα σημείο της μεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους που έχει να κάνει με την είσοδο των μεταναστών και μεταναστριών στον ελλαδικό χώρο, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα  στην Ηγουμενίτσα αποτελούν ένα άλλο σημείο της ίδιας πολιτικής και της απόπειρας εξόδου των μεταναστών/στριων από το ελληνικό έδαφος με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα της κατασκευής φράκτη στον Έβρο έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο ουκ ολίγο. Από την άλλη, όσα συμβαίνουν στην Ηγουμενίτσα βρίσκουν χώρο σε κάποια μονόστηλα των εφημερίδων. Και αυτό όταν ένας μετανάστης βρεθεί χτυπημένος ή πυροβολημένος σε κάποιο νοσοκομείο, ή ακόμη και νεκρός.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Ξυλοδαρμοί και βασανισμοί από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές, συνεχές κυνηγητό και συλλήψεις στους δρόμους της πόλης, απαγόρευση εισόδου των μεταναστών σε σούπερ μάρκετ (ακόμα και το να ψάχνουν υπολείμματα φαγητών σε κάδους σκουπιδιών που βρίσκονται έξω από αυτά), άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε έναν καταυλισμό που έχει στηθεί έξω από την πόλη, στο βουνό, εκεί όπου ξεκινάνε τα μονοπάτια για να διασχίσεις τα σύνορα και να περάσεις στο αλβανικό έδαφος. Έναν καταυλισμό, όπου πέρα από το κρύο και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διατροφής έχει να αντιμετωπίσει κατά καιρούς και τις επιθέσεις των μπάτσων και διαφόρων άλλων φασιστοειδών της περιοχής.

Εκατοντάδες μετανάστες ξυλοκοπημένοι, και δύο νεκροί… Ο 18χρονος Αζίφ στην κρύπτη ενός φορτηγού και ο Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ δολοφονημένος από λιμενόμπατσους.

Ο πόλεμος του ελληνικού κράτους εκτείνεται από τα σύνορα του Έβρου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Για μία αναλυτικότερη ενημέρωση μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην ενημέρωση αναρχικών και αντιεξουσιαστών από την κατάληψη “Κελί της ελευθερίας” που υπάρχει στην Ηγουμενίτσα (εδώ) και στην ιστοσελίδα του συντονιστικού δυτικής Ελλάδας για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες (εδώ).