Αναδημοσίευση της ενημέρωσης του 5ου συνεδρίου της

Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων 

Στις 29 και 30 του Γενάρη του 2022 πραγματοποιήθηκε στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, στην Αθήνα, το 5ο Συνέδριο της Α.Π.Ο –Ο.Σ. Στη διήμερη αυτή διαδικασία συμμετείχαν οι συλλογικότητες, μέλη της ΑΠΟ, Αναρχική συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς” (Αθήνα), Αναρχική Συλλογικότητα “Όμικρον 72” (Αθήνα), Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο και Κόκκινο” (Θεσσαλονίκη) και Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό “Libertatia” (Θεσσαλονίκη), οι οποίες κατά την πρώτη ημέρα, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, τοποθετήθηκαν αναφορικά με μια σειρά από ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, ενώ κατά τη δεύτερη ακολούθησε ο εσωτερικός διάλογος και απολογισμός σχετικά με τη μέχρι τώρα, αλλά και τη μελλοντική, πορεία της οργάνωσης. Την ανοιχτή διαδικασία της πρώτης ημέρας παρακολούθησαν επίσης η Αναρχική Κοινότητα Αγώνα στα ανατολικά της Αθήνας “Υπόγειος Ιλισός” και σύντροφοι από  την “Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση”.

Οι τοποθετήσεις στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας της πρώτης ημέρας αναφέρθηκαν σε μια σειρά από θεματικές της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων. Η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 από το κράτος, η διάλυση του κοινωνικού αγαθού της υγείας με την επιβολή της εξοντωτικής κρατικής θανατοπολιτικής στην κοινωνία, η εμφάνιση και η διασπορά ανορθολογικών και συνωμοσιολογικών αφηγήσεων. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις εστίασαν στις  οικονομικές, εργασιακές και εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν μέρος της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κρατικού- καπιταλιστικού συστήματος αλλά και στην γιγάντωση των πολεμικών προετοιμασιών, απότοκο των συνεχώς εντεινόμενων διακρατικών ανταγωνισμών ανά την υφήλιο. Τέλος, αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την όξυνση της έμφυλης βίας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τον εξουσιαστικό θεσμό της πατριαρχίας, τη λεηλασία της φύσης από την καταστρεπτική μανία του κράτους και του κεφαλαίου,  την καταστολή του αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, που το κράτος και κεφάλαιο έχει εξαπολύσει, την ανάγκη ανάπτυξης και διεύρυνσης των οργανωμένων αντιστάσεων και καταφάσεων των από τα κάτω σε μια σειρά από πεδία παρέμβασης όπως το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό και το ταξικό/εργασιακό και την συνολικότερη υπεράσπιση του ίδιου του αναρχικού προτάγματος και του κοινωνικού, ανατρεπτικού και επαναστατικού χαρακτήρα του.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι διαδικασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις εσωτερικές συζητήσεις των συλλογικοτήτων, οι οποίες έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα κίνησής της, της λειτουργίας των οργάνων και των ειδικών θεματικών ομάδων, επανεκτίμησαν το πολιτικό πλαίσιο και έθεσαν τις κατευθύνσεις κίνησης της οργάνωσης για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα την επόμενη Συνδιάσκεψη που κανονίστηκε για το καλοκαίρι του 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Η Α.Π.Ο. εκφράζει, από τη στιγμή της συγκρότησής της, μια ανοιχτή πρόταση για τους αναρχικούς που αναφέρονται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα και στην κοινωνική επανάσταση· μια διαρκή πρόταση για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του αναρχικού κινήματος. Με δεδομένη την εκτίμηση πως η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επιλογή ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αιχμή του δόρατος της συνολικής επιχείρησης αλλαγής του κοινωνικού τόπου σε μία δυστοπία εκμετάλλευσης και υποταγής και έχοντας την εκτίμηση της υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου που να αντιμετωπίζει κατάματα τις προκλήσεις των καιρών μας, συνυπολογίζοντας εκείνους με τους οποίους βαδίζουμε μαζί και επιδιώκοντας να βρεθούμε στο πλάι ακόμα περισσότερων. Με σπουδή για την οργάνωση της άμυνας απέναντι στην επέλαση του κράτους και των αφεντικών και έχοντας ως ορίζοντα τη γενικευμένη κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Με συνέπεια στα ταξικά και κοινωνικά μέτωπα αγώνα που θέτουν φραγμούς στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας στο σήμερα και έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της μόνης ζωής που αξίζει να βιωθεί: αυτής στα λαϊκά συμβούλια της κοινωνικής επανάστασης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων