Την Πέμπτη 9 Απριλίου η 42χρονη κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πεθαίνει στο κελί της στην Ε’ πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα στη Θήβα, μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων συγκρατούμενών της. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατο της, η διεύθυνση της φυλακής, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της λόγω καρδιολογικών και αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και υψηλού πυρετού, αρνήθηκε τη μεταγωγή της στο νοσοκομείο και την απείλησε με πειθαρχικές κυρώσεις. Η συγκεκριμένη κρατική δολοφονία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Ένα μήνα πριν πέθανε άλλη μια γυναίκα στην ίδια φυλακή, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας του Κράτους για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και των ανύπαρκτων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Οι δύο αυτοί θάνατοι υπογραμμίζουν τη διαρκή υποκρισία των θεσμών του Κράτους σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών των κρατουμένων.

Ο θάνατος της 42χρονης φυλακισμένης πυροδότησε την εξέγερση των γυναικών-συγκρατούμενων της. Μία κινητοποίηση που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στις υπόλοιπες πτέρυγες. Λίγες μόλις ώρες μετά τη λήξη της εξέγερσης οι δεσμοφύλακες του Κράτους ενεργώντας εκδικητικά προχωρώρησαν στην εκ των υστέρων βίαιη καταστολή των φυλακισμένων με την επέμβαση των Μ.Α.Τ, πνίγοντας στα δακρυγόνα τη φυλακή, τραυματίζοντας σοβαρά τις κρατούμενες και στέλνοντας πολλές από αυτές στο νοσοκομείο. Δεν έλειψε και η παραπομπή ορισμένων, την επόμενη μέρα, στον εισαγγελέα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του ϊού Covid-19, από τον οποίο έχουν υπάρξει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκροί, έχει ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεων από τους φυλακισμένους για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών. Αίτημα δίκαιο, δεδομένου των άθλιων συνθηκών εντός των φυλακών και του υπερπληθυσμού που επικρατεί σε αυτές. Αν υπάρξει κρούσμα του ϊού η εξάπλωση θα είναι μεγάλη, θέτοντας σε κίνδυνο μαζικά ανθρώπινες ζωές. Από τις φυλακές της Λάρισας και του Κορυδαλλού μέχρι της γυναικείες φυλακές της Θήβας, του Άγιου Στέφανου στην Πάτρα και τα Χανιά οι κρατούμενοι/νες απαιτούν: να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των φυλακών, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους κρατούμενους με μικρές ποινές, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (παροχή σε μάσκες, αντισηπτικά, απολύμανση κ.α.) και να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος περίθαλψης για όσους νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Απέναντι στους αγώνες των κρατουμένων και τα δίκαια αιτήματα τους, το ελληνικό Κράτος επιλέγει, εν μέσω πανδημίας: τους ξυλοδαρμούς των φυλακισμένων, την παραπομπή τους στον εισαγγελέα για την επιλογή τους να αντισταθούν στην περαιτέρω υποτίμηση και υποβάθμιση των ζωών τους. Επίσης, την απαγόρευση προαυλισμού σε όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και τη βίαιη και εκδικητική μεταγωγή αναρχικών αγωνιστών/στριών (Πόλα Ρούπα , Νίκος Μαζιώτης) ακόμη και την άρνηση παράδοσης μασκών προς του κρατούμενους, με τη δικαιολογία ότι αποτελεί πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουν σε μια ενδεχόμενη εξέγερση για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Από τη δική μας πλευρά, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως το κρατικό – καπιταλιστικό σύστημα, που ευθύνεται για τον εγκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις φυλακές σε απάνθρωπες συνθήκες και τους αντιμετωπίζει ως αόρατους και αναλώσιμους πληθυσμούς, μπορεί να αποτελεί τη λύση στην πανδημία παρά μόνο το εμπόδιο για την αντιμετώπιση της. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων και την αποσυμφόρηση των φυλακών. Απαιτούμε την αποφυλάκιση όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τις μωρομάνες καθώς και την άμεση χορήγηση υγειονομικών μέσων για την προστασία τους από την πανδημία.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

αναρχική Συλλογικότητα Όμικρον 72, μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ