Αναδημοσίευση από το blog για τους λόφους του Φιλοπάππου (εδώ)

Οι κάτοικοι του λόφου Δεξαμενής των Άνω Πετραλώνων, καλούν αυτή την Κυριακή σε συνέλευση κατοίκων. Το θέμα που προέκυψε εκεί αφορά ένα γηπεδάκι μπάσκετ που υπάρχει και το οποίο χρησιμοποιούν τόσο οι κάτοικοι του λόφου (όλων των ηλικιών) όσο και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Ξαφνικά πριν μερικές η μέρες μάθανε ότι ο χώρος παραχωρήθηκε στον Αθλητικό σύλλογο της Αναγέννησης Πετραλώνων για να κάνει εκεί μαθήματα τένις. Αυτό που ενόχλησε τους κατοίκους είναι ότι όχι μόνο η παραχώρηση έγινε χωρίς κανείς να ρωτήσει τους ανθρώπους που ήδη χρησιμοποιούν το χώρο, αλλά επιπλέον το γηπεδάκι θα έκλεινε εντελώς καθημερινά 5-9μμ. Δηλαδή ακριβώς τις ώρες που έχει την μεγαλύτερη κίνηση. Και μάλιστα θα κλείνει για ένα άθλημα όπως είναι το τένις, που σημαίνει ότι 2 ή 4 άτομα θα παίζουν μέσα και δεκάδες θα είναι κλειδωμένα απ’ έξω!

Επιπλέον οι κάτοικοι έχουν τον φόβο ότι η παραχώρηση μπορεί να πάρει και πιο συνολική μορφή. Καθώς ο Δήμος που παρά τα παράπονα των κατοίκων είχε εγκαταλείψει τον λόφο εδώ και χρόνια, τώρα ξαφνικά και μετά την παραχώρηση εμφανίστηκε και έκανε εργασίες συντήρησης του πρασίνου. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο σύλλογος με δικά του έξοδα και όχι του Δήμου, προχώρησε και θα συνεχίσει στην συντήρηση του γηπέδου, δημιουργεί μια εικόνα ότι η παραχώρηση μπορεί να πάρει την μορφή του κλειστού χώρου. Και ακόμα περισσότερο να φύγουν οι μπασκέτες, καθώς το γήπεδο τένις δεν συνδυάζεται ποτέ με μπάσκετ.

Όπως και να έχει η ενέργεια είναι αυθαίρετη και στερεί με τρόπο απαράδεκτο και αυταρχικό ένα δημόσιο κοινόχρηστο χώρο από τους δημότες, οι οποίοι πληρώνου τέλη για να έχουν και να χαίρονται τους ελάχιστους τέτοιους χώρους. Οι κάτοικοι που κινητοποιήθηκαν δεν έθεσαν θέμα να μην έρθει ο σύλλογος. Άλλωστε και αυτός όπως και οι κάτοικοι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί έναν δημόσιο χώρο. Όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον δεσμεύει εντελώς, για όσο και όποτε θέλει. Μια απλή συνενόηση θα ήταν ότι καλύτερο και ίσως να μην είχε υπάρξει καν πρόβλημα.

Ας είμαστε λοιπόν την Κυριακή στην Δεξαμενή γιατί η υπεράσπιση των κοινόχρηστων χώρων μας αφορά όλους και όλες. Και απέναντι στο Δήμο που στρέφει τις ανάγκες των πολιτών ενάντια σε αυτές άλλων πολιτών, ας αντιτάξουμε τόσο την συνεννόηση μεταξύ γειτόνων, όσο και το αίτημα για περισσότερους ελεύθερους χώρους άθλησης για όλους μας.