Το Σάββατο 5 Ιουνίου, δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες προχώρησαν σε ανακατάληψη της Rosa Nera, η οποία εκκενώθηκε  στις 5 Σεπτέμβρη 2021, σε μια περίοδο όξυνσης των κατασταλτικών επιθέσεων του κράτους απέναντι στις δομές του αναρχικού αγώνα, με τις εκκενώσεις των Rosa Nera και Terra Incognita, τις δύο εισβολές της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia και τις συλλήψεις συντρόφων και συντροφισσών. Μετά την ανακατάληψη κι ενώ γίνονται προσπάθειες επιδιόρθωσης των καταστροφών που προκάλεσαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση εκκένωσης, έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες διακοπής ρεύματος και νερού καθώς επίσης έχει κατατεθεί μήνυση κατά των αγωνιστών από την εταιρεία Belvedere, που διεκδικεί το λόφο και το κτίριο, για τη λειτουργία ξενοδοχείου. Ενώ επίσης διακινείται η πληροφορία μιας νέας αστυνομικής επιχείρησης για την άμεση εκκένωση της κατάληψης.

Η ανακατάληψη της Rosa Nera, ενός χώρου που επί 16 χρόνια και πλέον χρόνια υπήρξε τόσο σημείο αναφοράς του αντιεξουσιαστικού κινήματος και όσο και των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων στην πόλη των Χανίων, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ανάχωμα στη συνολική κατασταλτική εκστρατεία εναντίον των κατειλημμένων και αυτοοργανωμένων χώρων αγώνα. Επίσης οι μαζικές διαδηλώσεις και η συσπείρωση εκατοντάδων ανθρώπων για την υπεράσπιση της κατάληψης αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του λόφου Καστέλι, ακυρώνοντας έμπρακτα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της εταιρίας Belvedere και του Πολυτεχνείου Κρήτης, λειτουργούν ως παράδειγμα μαχητικής αντίστασης, ως αγωνιστική έμπνευση και ζωντανό μήνυμα αλληλεγγύης που καταδεικνύει πως ο εχθρός δεν είναι άτρωτος.

Έχει γίνει φανερό με τον πλέον προφανή τρόπο πως η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος δεν είχε στόχο να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά την περαιτέρω προώθηση της αντικοινωνικής ατζέντας των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών, την επίσπευση των πολιτικών αναδιάρθρωσης, την όξυνση των συνθηκών εκμετάλλευσης και καταπίεσης και την επιβολή του τρόμου μέσα από την επίταση της κρατικής καταστολής με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης. Από τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που περιλαμβάνει και την εισαγωγή αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές, την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τις δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την όξυνση της έμφυλης βιας, το καθεστώς εξαίρεσης που επιβάλλεται στους κρατούμενους, τις δολοφονίες προσφύγων/μεταναστών στα σύνορα και τον εγκλεισμό τους σε κέντρα κράτησης μέχρι την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου.

Οι καταλήψεις αποτελούν ζωντανές δομές του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, σημεία αντίστασης στην κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα, χώροι ζωής που με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της κοινοκτημοσύνης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Και για αυτό το λόγο ακριβώς, μέσα στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης», βρίσκονται κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο της καταστολής, ώστε να αποτραπεί η διάχυση και η  σύνδεση των προταγμάτων του αναρχικού αγώνα με την διογκούμενη οργή των πληβειακών στρωμάτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο συνολικής επίθεσης του συστήματος.

Από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που ανακατέλαβαν τη Rosa Nera, στις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Απέναντι στην κρατική επιθετικότητα και καταστολή, παίρνουμε θέσεις μάχης για την ανυποχώρητη υπεράσπιση των δομών και των αντιστάσεών μας που θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και το επόμενο χρονικό διάστημα. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, συνεχίζουμε τον αγώνα για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, για τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ,

ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ- ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ.

ROSA NERA- ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! 

NO PASARAN!

Κατάληψη “Mundo Nuevo” (Θεσσαλονίκη),

Κατάληψη “Libertatia” (Θεσσαλονίκη),

Κατάληψη “Λέλας Καραγιάννη 37” (Αθήνα),

Αναρχικό- αντιεξουσιαστικό στέκι “Αντίπνοια” (Αθήνα)

*

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό “Μάυρο και Κόκκινο” (Θεσσαλονίκη),

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό “Libertatia” (Θεσσαλονίκη),

Αναρχική Συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς” (Αθήνα),

Αναρχική Συλλογικότητα “Όμικρον 72” (Αθήνα)

-μέλη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης