Το πρωί της 17ης Αυγούστου δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αφού απέκλεισαν την πρόσβαση, προχώρησαν σε κατάσχεση του εξοπλισμού από τον χώρο και στο τέλος έχτισαν την πόρτα της εισόδου. Στο χτύπημα αυτό του κράτους έρχονται να προστεθούν άλλες 2 επιθέσεις σε δομές αγώνα.

Μερικές μέρες αργότερα στις 23/8 η αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη Libertatia και συλλαμβάνει 12 άτομα που βρισκόταν στο κτίριο και πραγματοποιούσαν εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου. Ενώ στις 5/9 εισβάλει στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και συλλαμβάνει 16 ατομα.
Η συγκεκριμένες κρατικές επιθέσεις αποτελούν τη συνέχεια της συνολικής κατασταλτικής πολιτικής κατά του ριζοσπαστικού κινήματος -και εν γένει της κοινωνίας- που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις πρότερες εξαγγελίες της, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Αφού πρώτα είδε ότι η λογική της «σκληρής» καταστολής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και μετά το περίφημο «τελεσίγραφο» του Χρυσοχοΐδη έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αποφάσισε να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, χωρίς τις μεγαλεπήβολες και φιλόδοξες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί προχωράει στα βάθη του καλοκαιριού, στα μουλωχτά, στην οργανωμένη καταστολή μιας δομής του αναρχικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα παρόμοια κεφάλαια της αστυνομικής καταστολής στις δομές της πόλης αποτελούν οι δύο εισβολές της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia και η κλοπή των εργαλείων της ανοικοδόμησης.
Η συγκυρία που επιλέγει η κυβέρνηση να δώσει το συγκεκριμένο χτύπημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Ενώ μέσα από τις συνέπειες του covid-19 η ολοκληρωτική χρεοκοπία του συστήματος εξουσίας φαίνεται να επιβάλλεται ως παγκόσμια πραγματικότητα, με τη νέα τωρινή έξαρση της πανδημίας η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια της κοινωνίας παρουσιάζουν μια παράλληλη έξαρση. Συγχρόνως, η λεηλασία της φύσης συνεχίζεται σα να μη συμβαίνει τίποτα, με επενδυτικά σχέδια, από τις αιολικές εγκαταστάσεις και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως τις «τυχαίες» πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τις κρατικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την περίοδο κι ενώ οι συνθήκες για τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, που πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -αν όχι νωρίτερα στα σύνορα- γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται.
Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης, φοβούνται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος, όπως όταν η καπιταλιστική ύφεση βάθαινε το 2008 και το 2010-12. Η κυβέρνηση προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση με τη βίαιη διάλυση πορειών, το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, τον υπερμεγέθη εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και την αύξηση τους, τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες, τις επιχειρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων και την εκκένωση καταλήψεων. Ακριβώς γιατί φοβούνται ότι η κρατική προπαγάνδα και τα πενιχρά επιδόματα θα σταματήσουν να «χορταίνουν» την κοινωνία, η οποία, εκφράζοντας τη δίκαιη οργή της, θα έρθει σε γενικευμένη σύγκρουση με τους δυνάστες της.
Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει. Η κρατική καταστολή θα ηττηθεί. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.
Τρίτη 8/9 στις 19.00 στην Καμάρα
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA
Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ
Κατάληψη Libertatia