Παρεμβάσεις της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης με ανάρτηση πανό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και σχετική ανακοίνωση.

Να Σπάσουμε το Τοίχος της Σιωπής. Εν μέσω πανδημίας, το κράτος δολοφονεί στις φυλακές

«Παίζουνε με τις ζωές μας και στην ουσία είναι σαν να μας έχουν καταδικάσει σε θάνατο[…] Για μένα τουλάχιστον και για τους περισσότερους κρατούμενους ήταν σίγουρο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι ο κορονοϊός θα μπει στη φυλακή. Διότι αφενός δεν έχουνε πάρει κανένα υγειονομικό μέτρο από την πλευρά της Διεύθυνσης και του Υπουργείου. Αφετέρου, βιώναμε μία συμπεριφορά από τους ανθρωποφύλακες που μπαίνανε χωρίς μάσκες, πολλές φορές μπαίνανε και χωρίς γάντια κι εμείς τους βάζαμε χέρι να φοράνε τις μάσκες και τα γάντια τους. Δεν υπήρχε κανένα υγειονομικό μέτρο, δεν γίνονταν τακτικές απολυμάνσεις όπως πρέπει και ήταν σίγουρο ότι θα νοσήσουν πολλοί από εμάς καθώς είμαστε σε θαλάμους των 8 και των 10 ατόμων».

Β. Σταθόπουλος, αναρχικός κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας

Εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύεται με ακόμη πιο τραγικό τρόπο η αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος. Η υγειονομική κρίση, απέναντι στην οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, εντείνεται μέσα από τις εγκληματικές πολιτικές των κυρίαρχων, οι οποίοι οχι μόνο δεν νοιάζονται για τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης, αλλά την καταδικάζουν στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι νοσούν και εκατοντάδες έχουν χάσει την ζωή τους, ως αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης του δημοσίου συστήματος υγείας (με ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και νοσοκομεία), η ακροδεξιά πολιτική διαχείριση επιταχύνει τις αντικοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης και προχωρά σε μια σειρά μέτρων, κατασταλτικού και όχι υγειονομικού χαρακτήρα.

Τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά επιχειρούν μέσω των ΜΜΕ, με τη ρητορική περί ατομικής ευθύνης, να μεταβιβάσουν την πλήρη ευθύνη για τα κρούσματα και τα θύματα στην κοινωνική βάση, στους από τα κάτω αυτού του κόσμου, ξεπλένοντας τις κυβερνήσεις και τα κράτη από τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Ταυτόχρονα, όποιος επιχειρεί να αγωνιστεί ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική δυστοπία, στοχοποιείται και καταστέλλεται βίαια.

Σήμερα, στις φυλακές και τα στρατόπεδα μεταναστών όλης της χώρας επικρατούν άθλιες συνθήκες συνωστισμού και συμφόρησης, σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά στις φυλακές τα κρούσματα είναι πλέον εκατοντάδες, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν εκατόμβες νεκρών κρατούμενων. Στις φυλακές των Διαβατών ήδη 3 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Όπου εμφανίζονται κρούσματα σε φυλακές το μοναδικό μέτρο που εφαρμόζεται είναι αυτό της απομόνωσης των κρουσμάτων σε θαλάμους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς καμία απολύτως υγειονομική φροντίδα. Στις φυλακές της Λάρισας, εκατοντάδες κρατούμενοι διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό ύστερα από δική τους κινητοποίηση με την οποία απαίτησαν να υποβληθούν σε μαζικά τεστ. Ανάμεσα τους και ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος, κρατούμενος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και βιώνει στην πράξη την κρατική αναλγησία. Η διαχείριση του covid-19 μέσα στις φυλακές είναι ένα κρατικό έγκλημα σε εξέλιξη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το υπ. Προ.Πο., που είναι απολύτως υπεύθυνο για τις εγκληματικές ελλείψεις υγειονομικών μέτρων και πόρων και τις άθλιες συνθήκες στα κολαστήρια της δημοκρατίας, εισηγήθηκε ένα νέο νομοσχέδιο για το σαρωτικό χτύπημα των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Πιο συγκεκριμένα, το ν/σ δυσχεραίνει τη δυνατότητα χορήγησης τακτικών αδειών, καθώς οι κρατούμενοι δικαιούνται πλέον άδεια αφού εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους, χρονικό όριο που συμπίπτει και με τη δυνατότητα αίτησης αποφυλάκισης. Παράλληλα αυστηροποιει τα κριτήρια μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές, απαγορεύοντας τη μεταγωγή και παραμονή βαρυποινιτων και κρατούμενων για τρομοκρατική δράση. Το τελευταίο μέτρο στοχοποιει ξεκάθαρα τον αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα καθώς είναι ο μόνος καταδικασθείς για τρομοκρατία που εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν, αποτελεί σημείο στο συνεχές της συστηματικής εξόντωσης των κρατουμένων. Δεν είναι σπάνια φαινόμενα οι ξυλοδαρμοί, οι εισβολές στα ασφυκτικά μικρών διαστάσεων κελιά, μέχρι και οι θάνατοι στις φυλακές. Επιχειρείται εκ νέου η μετατροπή των φυλακών της χώρας σε φυλακές τύπου Γ και η κατάργηση όσων κατακτήθηκαν με στάσεις, αγώνες και εξεγέρσεις μέσα και έξω από τις φυλακές για ζωή και αξιοπρέπεια.

Απέναντι στην πανδημία και την κρατική- καπιταλιστική βαρβαρότητα που το μόνο που έχει να προσφέρει στην κοινωνική πλειοψηφία είναι φτώχεια, εξαθλίωση, καταστολή, εκμετάλλευση και θάνατο να προτάξουμε τον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια. Να οργανώσουμε την κοινωνική αυτοάμυνα και την ταξική αντεπίθεση, με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων