beikou01

Το γεγονός

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου σύντροφοι και συντρόφισσες από το αντιεξουσιαστικό στέκι της Παντείου πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Κουκάκι. Η αφίσα αναφέρεται στη δίκη πέντε αντιεξουσιαστών που είχαν συλληφθεί στις 9 Ιουνίου του 2009, μετά από επίθεση διμοιριών και «δελτάδων» σε αντιφασιστική παρέμβαση που πραγματοποιούνταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Στην οδό Δημητρακοπούλου, λίγα μέτρα από τον πεζόδρομο της Γεωργ. Ολυμπίου, ομάδα 4 φασιστοειδών κινείται προς το μέρος των αφισοκολλητών, με τους δύο από αυτούς να προτάσσουν μαχαίρια, εν μέσω κόσμου που περίμεναν στην διπλανή στάση του τρόλεϊ, αλλά και μαγαζάτορων. Οι σύντροφοι/ισσες αντιλαμβάνονται έγκαιρα την κίνηση των φασιστών και υποχωρούν.

Η διαδήλωση

dimitrak01

Σήμερα το απόγευμα, ύστερα από στόμα-με-στόμα συνεννόηση, γίνεται διαδήλωση στο Κουκάκι από 120 περίπου άτομα. μία κίνηση ενημέρωσης των κατοίκων για το γεγονός. Παράλληλα γίνεται και η αφισοκόλληση που διεκόπη εχθές. Το σύνθημα του κεντρικού πανό είναι «Ούτε στο Κουκάκι ούτε και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ενώ ένα δεύτερο που βρίσκεται στο πίσω μέρος γράφει «Ξεφτίλες ρατσιστές, η αλληλεγγύη στους μετανάστες θα περάσει από πάνω σας».

dimitrak02

Η διαδήλωση ανεβαίνει τη Δημητρακοπούλου (κάνοντας μία στάση στον πεζόδρομο της Γεωργ. Ολυμπίου) και στρίβει στον πεζόδρομο της Δράκου (όπου βρίσκεται και ο σταθμός του μετρό Συγγρού-Φιξ). Εκεί βρίσκονται δύο διμοιρίες και κάποιες μηχανοκίνητες συμμορίες ομάδων «δέλτα», οι οποίες έχουν σπεύσει να φυλάξουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται 100 μέτρα παραδίπλα. Μέσω της Βεΐκου η διαδήλωση καταλήγει στην Παιδική χαρά.

beikou02

pezodr_olympiou

Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο  που μοιράστηκε από το αντιεξουσιαστικό στέκι της Παντείου:

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ομάδα συντρόφων από το αντιεξουσιαστικό στέκι παντείου έκαναν αφισοκόλληση στην περιοχή του Κουκακίου σχετικά με την υπόθεση των 5 συντρόφων που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνη σε αντιρατσιστική πορεία και οι οποίοι δικάζονται στις 20 Γενάρη. Στο ύψος της Ζαν Μωρέας 4 φασίστες κρατώντας μαχαίρια πλησίασαν τους συντρόφους , βρίζοντάς τους και στη συνέχεια προσπάθησαν να τους μαχαιρώσουν. Οι σύντροφοι αποχωρούν και τα φασιστοειδή τους ακολουθούν μέχρι κάποια απόσταση χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τους επαναπροσεγγίσουν και να τους τραυματίσουν. Το γεγονός αυτό εκτυλίχτηκε μπροστά σε πολύ κόσμο, ο οποίος και δεν αντέδρασε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φασιστοειδή εμφανίζονται στο Κουκάκι. Κάποιοι από αυτούς επιχειρούν κατά διαστήματα να γεμίσουν τους τοίχους με τις εθνικιστικές τους βλακείες. Αλλά έχουν εμφανιστεί και στην ευρύτερη περιοχή, όπως στον Νέο Κόσμο πριν 2 μήνες όταν περίπου σαράντα φασίστες επιτέθηκαν σε 2 μαγαζιά μεταναστών, προξενώντας υλικές ζημιές και τραυματίζοντας 4 μετανάστες. Παράλληλα τα κεντρικά του Λάος στην Καλλιρόης έχουν σταθεί αφορμή για μια συχνή παρουσία των συγκεκριμένων ασπόνδυλων στην γύρω περιοχή, συνοδευόμενη από τις συνήθεις πρακτικές τους (τραμπουκισμούς κλπ).

Οι φασιστικές επιθέσεις τόσο εναντίον μεμονωμένων ατόμων (μεταναστών, αναρχικών, αντιφασιστών κ.α.) όσο και σε αυτοοργανωμένους χώρους, στέκια και καταλήψεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα., όπως για παράδειγμα η σωρεία επιθέσεων σε άτομα και χώρους στα Χανιά και οι εμπρηστικές επιθέσεις στο κατειλλημένο έδαφος του Αγρού και στον κοινωνικό χώρο του Βοτανικού κήπου.

Τα μμε όταν δεν σιωπούν και συγκαλύπτουν τις φασιστικές επιθέσεις, τις παρουσιάζουν ως πόλεμο μεταξύ συμμοριών και «ακροκινούμενων ομάδων». Όμως, ο χαρακτήρας αυτών των επιθέσεων δεν αφορούν κάποια κατασκευασμένα από τα πάνω «άκρα», αλλά αποτελούν ζωτικό κομμάτι της κρατικής κατασταλτικής στρατηγικής εναντίον όσων αντιστέκονται στις επιβαλλόμενες συνθήκες εκμετάλλευσης και στα εθνικά ιδεώδη που επιτάσσουν τον διαχωρισμό και την αλληλεξόντωση  των «από κάτω».

Να μην αφήσουμε τα φασιστικά καθάρματα να δρουν ανενόχλητα στους δρόμους της πόλης. Η αλληλεγγύη των «από κάτω» θα περάσει πάνω και από αυτούς και από όσους τους στηρίζουν και τους συγκαλύπτουν.

Η θρασυδειλία των φασιστικών καθαρμάτων δε μπορεί ούτε να αγνοηθεί, ούτε φυσικά να αποσιωπηθεί. Οι ανοχές μας απέναντί τους είναι μηδαμινές, οπότε και το χρονικό διάστημα που πιστεύουν ότι θα μπορούν να διατηρούν την ανωνυμία τους είναι σίγουρα περιορισμένο…