Διεθνιστική Αλληλεγγύη με τις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους στο Ιράν!

Στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Τεχεράνη, η 22χρονη Mahsa Amini (Μαχσά Αμινί), κουρδικής καταγωγής, αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο έπειτα από τον άγριο βασανισμό της από την «Αστυνομία Ηθών» από την οποία συνελήφθη λόγω “απρεπούς ενδυμασίας”, διότι δεν φορούσε σωστά το Hijab της. Η δολοφονία της έφερε οργή στις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους του ιρανικού λαού και αποτέλεσε τη ρωγμή του χρόνου ώστε να μπορέσει να εκφραστεί η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Τεχεράνη από τις γυναίκες γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλο το Ιράν με όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια να συμμετέχουν σε αυτές. Οδοφράγματα στήνονται και ανάβουν οι φωτιές όπου οι εξεγερμένες καίνε τα hijab τους και κόβουν τα μαλλιά τους δείχνοντας ανυπακοή στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή, κινητοποιούν έναν ολόκληρο λαό που στέκεται με αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους.

Οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά εξέγερσης με τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους να συγκρούονται σε πολλές πόλεις με τις δυνάμεις καταστολής, να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια. Επίσης μαζική είναι η παρουσία φοιτητών/τριών και μαθητών/τριών που διαδηλώνουν μέσα και έξω από τις σχολές και τα σχολεία απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα. Το θεοκρατικό καθεστώς με πρόεδρο αυτή τη στιγμή τον Εμπραχίμ Ραΐσι έχει ρίξει το διαδίκτυο και έχει δώσει εντολή να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία πραγματικά πυρά απέναντι στις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους. Τουλάχιστον 1200 εξεγερμένες/οι έχουν συλληφθεί και 92 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τις κρατικές συμμορίες. Ανάμεσα τους η 20χρονη Hadis Najafi (Χαντίς Νατζάφι) που εκτελέστηκε από τους μπάτσους με 6 σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρουσιακών διαδηλώσεων και οι 16χρονες Sarina Esmailzabeh και Nika Shakarami, που ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Τις τελευταίες μέρες στις κούρδικες περιοχές του Ιράν (Saqquez, Sanadaj κ.α) έχει κηρυχθεί γενική απεργία, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, παρά την άγρια καταστολή που εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξέγερσης με πυροβολισμούς διαδηλωτών και διαδηλωτριών. Την ίδια στιγμή το ιρανικό κράτος έχει θέσει σε συναγερμό τον στρατό, καθώς έχει επιστρατεύσει και τους παρακρατικούς συμμορίτες του ώστε να μπορέσει να ανακόψει την εξέγερση -που συνεχίζεται και παίρνει διάφορες μορφές- και να περιφρουρήσει το θεοκρατικό καθεστώς, που από το 1979 έχει επιβληθεί στον ιρανικό λαό.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράν μία κοινωνία αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, στον θάνατο και τον ολοκληρωτισμό. Πρώτη γραμμή είναι οι γυναίκες, που βάζουν τα σώματά τους μπροστά στις κρατικές συμμορίες. Από την δική μας θέση γνωρίζουμε ότι η καταπίεση των γυναικών και η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για να σταματήσουμε την πατριαρχική, κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην οργανωμένη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, να φωνάξουμε ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, στην οργάνωση του αγώνα των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων. Μέσα από αδιαμεσολάβητους αντιιεραρχικούς και ακηδεμόνευτους αγώνες από τα κάτω, να περάσουμε στην αντεπίθεση ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, να παλέψουμε για την Παγκόσμια Κοινωνική Επανάσταση!

Ειδικά σε μία περίοδο σαν αυτή που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν ασταμάτητα είναι ακόμα πιο επιτακτικό να στηρίξουμε κάθε αγώνα που ξεσπά από τα κάτω ενάντια στον σάπιο κόσμο της Εξουσίας. Να μην αφήσουμε τις αδερφές μας μόνες απέναντι στο φονταμενταλισμό και τον φασισμό του ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τις γυναίκες και τους καταπιεζόμενους στο Ιράν που μάχονται για ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία! Την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αναρχικούς και στις αναρχικές που συμμετέχουν και δυναμώνουν τα ελευθεριακά χαρακτηριστικά αυτής της εξέγερσης και δέχονται την άγρια καταστολή του κράτους.

Jin – Jiyan – Azadi (Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία)

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ | Οκτώβρης 2022