26 Σεπτεμβρίου 2009: 15 μπάτσοι εισβάλλουν σε χαμόσπιτο πακιστανών εργατών, στην Ηλιουπόλεως 82, στη Νίκαια. Ο Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ ξυλοκοπείται μαζί με συγγενείς και συγκατοίκους του και οδηγείται στο Α.Τ. Νίκαιας ως ύποπτος για ξυλοδαρμό ανηλίκου. Ο άγριος ξυλοδαρμός συνεχίζεται. Τον δένουν χειροπόδαρα και τον χτυπούν με γκλόμπς. Του κάνουν ηλεκτροσόκ με καλώδια στα χέρια και στα γόνατα.

Ο μηνυτής δεν τον αναγνωρίζει, αποσύρει τη μήνυση και οι μπάτσοι τον αφήνουν ελεύθερο, αφού βάζουν τον αδερφό του να υπογράψει ότι τον παρέλαβε χωρίς ούτε έναν μώλωπα.

9 Οκτωβρίου: Ο Μοχάμεντ Καμράν πεθαίνει εξαιτίας τη αστυνομικής “περιποίησης” που είχε δεχτεί λίγες ημέρες πριν.

17 Οκτωβρίου: Καλείται πορεία στη Νίκαια από αναρχικές συλλογικότητες (Θερσίτης, Ρεσάλτο, πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω) και την τοπική συνέλευση εξεγερμένων Σαλαμίνας, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Νίκαιας. Παρά το βροχερό της ημέρας, 350 άτομα, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δαβάκη, πορεύονται στους δρόμους της Νίκαιας, περνούν από το σπίτι όπου διέμενε ο Μοχάμεντ και κινούνται προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ακολουθεί επίθεση με πέτρες, μπογιές και αυγά προς τις ένστολες συμμορίες που είναι παρατεταγμένες. Λίγα δεύτερα αργότερα πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα, η διαδήλωση κινείται προς την Πέτρου Ράλλη, οι πίσω αλυσίδες δέχονται την ασφυκτική πίεση των διμοιριών. Ακολουθεί συμπλοκή σώμα με σώμα, κάποιοι διαδηλωτές βρίσκουν διέξοδο στα γύρω στενά. 11 προσαγωγές θα μάθουμε λίγες ώρες αργότερα, οι 8 θα μετατραπούν σε συλλήψεις (πέντε με την κατηγορία της “διατάραξης κοινής ειρήνης” -σε βαθμό κακουργήματος, καθώς τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ ο περίφημος “κουκουλονόμος”- οι υπόλοιποι τρεις με πλημελλήματα).

Τα επόμενα λεπτά της λήξης της διαδήλωσης, το μεγαλύτερο μέρος της κατευθύνεται προς το δημαρχείο της Νίκαιας, το οποίο και καταλαμβάνεται. Οι διμοιρίες ακολουθούν κατά πόδας προσπαθώντας μέσα από χάρτες να ανιχνέυσουν τις επόμενες κινήσεις μας. Τα αιτήματα τα οποία διατυπώνονται άμεσα (τόσο στο δήμαρχο ο οποίος σπεύδει στο σημείο, όσο και στην ανακοίνωση της συνέλευσης της κατάληψης λίγο αργότερα, είναι τα αυτονόητα: 1. Απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά από το δημαρχείο αλλά και από τη γειτονιά όπου έχουν στρατοπεδεύσει από το πρωί, 2. άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων συντρόφων/ισσών μας.

Η κατάληψη στο δημαρχείο, μετά και την αναγγελία των συλλήψεων, συνεχίστηκε και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ανακοινώσεις σχετικά με τα γεγονότα θα βγουν τόσο από τον προσκείμενο στο κκε δήμαρχο της Νίκαιας όσο και από το σύλλογο εργαζομένων στο δημαρχείο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου και ύστερα από σχετική συζήτηση και απόφαση που είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ στο κατειλημμένο δημαρχείο της Νίκαιας, καταλαμβάνεται η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της κατάληψης. Η πρυτανεία, μέχρι και την Πέμπτη (όταν αφήνονται ελεύθεροι και οι τελευταίοι διωκόμενοι -χωρίς ωστόσο να πέσουν οι κατη

γορίες -ούτε αυτή περί κουκούλας- λειτουργεί ως κέντρο αντιπληροφόρησης, τόσο για την υπόθεση της δολοφονίας του Καμράν Ατίφ, όσο και για τις διώξεις, με βάση τον “κουκουλονόμο” των διαδηλωτών που συνελήφθησαν το Σάββατο.

Στην πρώτη συνέλευση της κατάληψης της πρυτανείας παρευρίσκονται και πέντε ιρανοί πρόσφυγες οι οποίοι γνωστοποιούν ότι θα ξεκινήσουν από την επομένη απεργία πείνας στον ίδιο χώρο, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η ανακοίνωση που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους:

Απεργία πείνας μέχρι την ελευθερία!
Είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, προστατευόμενοι από το ειδικό καθεστώς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δε μπορούμε να επιστρέψουμε στο Ιράν καθώς κινδυνεύουμε με φυλάκιση, ούτε να φύγουμε νόμιμα σε άλλη χώρα.
Παρά την αναγνώρισή μας ως πολιτικούς πρόσφυγες, το ελληνικό κράτος αρνείται να μας αποδώσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, ενώ ταυτόχρονα εισπράττει ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς όμως να διοχετεύει τα χρήματα σε εμάς.
Απαιτούμε να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (λευκή κάρτα, ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήριο).
Ζητούμε τη βοήθεια και την υποστήριξη ατόμων και οργανώσεων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ξεκινάμε απεργία πείνας από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου: Αναρχικοί/ες και αντιεξουσιαστές/στριες πραγματοποιούν κατάληψη στο παράρτημα των Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση των κατηγοριών (ανακοίνωση).

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου: Πραγματοποιούνται καταλήψεις στη σχολή Θεάτρου Θεσσαλονίκης (ανακοίνωση), στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης (ανακοίνωση) και στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα (ανακοίνωση).

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου: Ανακοινώνεται η λήξη της κατάληψης στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.