Σήμερα 23/11 το πρωί, αναρχικοί και αναρχικές έπειτα από πρωτοβουλία μελών της συλλογικότητας για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο» καταλάβαμε το κτήριο στη γωνία των οδών Φιλίππου και Σιατίστης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή του κτηρίου δεν είναι τυχαία, αφού η τελευταία χρήση του ήταν ως ξενώνα προσφύγων, λειτουργία η οποία έπαυσε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Έτσι το κτήριο τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε αχρηστία, μια κατάσταση που έρχεται σε ευθεία αντιπαραβολή με τις ολοένα και διευρυνόμενες κοινωνικές αλλά και κινηματικές ανάγκες για στέγαση ανθρώπων, διαδικασιών αγώνα και ιδεών.

Προβαίνουμε, λοιπόν, σε αυτήν την κίνηση θέλοντας να προσδώσουμε κοινωνικό χαρακτήρα στο κτήριο, να το επαναποδώσουμε στη δημόσιο σφαίρα, επιχειρώντας να καλύψουμε με λειτουργικό τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες που στη σημερινή κατάσταση διευρυμένης εξαίρεσης αυξάνονται διαρκώς εξαιτίας της εντεινόμενης ανέχειας που διαμορφώνεται λόγω της επίθεσης των κυρίαρχων στους όρους ζωής των πληβειακών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στον επαναπροσδιορισμό του αναρχικού προσήμου μέσα στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και ευελπιστούμε οι δομές που επιδιώκουμε να στεγάσουμε στον κατειλημμένο χώρο να συνδράμουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποσκοπούμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση ενός νέου τόπου όπου θα συναντηθούν οι δυνάμεις του αναρχισμού που προσβλέπουν στην κοινωνική απελευθέρωση με τα ζωντανά κύτταρα των ακηδεμόνευτων αντιστάσεων που στρέφονται ενάντια στη βαρβαρότητα, τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Φανταζόμαστε ένα σπίτι των οργανωμένων αναρχικών πολιτικών διεργασιών όσο και μια ανοιχτή εστία των κοινωνικών κινημάτων, των ελευθεριακών σχημάτων, της κριτικής σκέψης, της αισθητικής που αντιπαλεύει το υπάρχον.

Για να πετύχουμε αυτούς τους πρώτους στόχους που έχουμε συλλογικά ορίσει, κατανοούμε ότι πρέπει να μοιραστούμε ένα σημαντικό βάρος ευθύνης, το οποίο εμπεριέχει την συνέπεια ως προαπαιτούμενο για το οποιοδήποτε παραπάνω βήμα. Συνέπεια η οποία θα βρίσκει εκφορά τόσο στην άρτια συντήρηση του κτηρίου στην ανώτερη δυνατή μορφή, όσο και στην εξάντληση των δυνατοτήτων να στηθούν κοινωνικές σχέσεις μέσα στο περιβάλλον του μητροπολιτικού κέντρου.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε απερίφραστα ότι, όσο αυτή η διαδικασία θα στέκεται θετικά απέναντι σε όσους την χρειάζονται και κάνουν κτήμα τους, άλλο τόσο θα σταθεί ένα αγκάθι απέναντι σε όσους προσπαθήσουν να την ξεριζώσουνε, απέναντι στους θεσμικούς φορείς που θα επιχειρήσουν να την πλήξουν, απέναντι στο φασισμό, στο καπιταλιστικό φαντασιακό στην «αναπόδραστη» μορφή του, ενάντια στο κράτος που άσχετα με την επιμέρους πολιτική διαχείρισή του παραμένει ο βασικός φορέας καταπίεσης της κοινωνίας, ενάντια στην προσταγή του ολοκληρωτισμού και της συνεπαγόμενης θανατοπολιτικής του.

Προτάσσουμε ξανά και ξανά και τώρα και για πάντα
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ
για την κοινωνική επανάσταση, για την Αναρχία!