Κάμποσες χιλιάδες κόσμου πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου από τον πεζόδρομο της Ερμού, στο Θησείο, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Από νωρίς οι περιφρουρήσεις στη θέση τους, η σκηνή στήνεται με συλλογική δουλειά, οι πάγκοι γεμίζουν με έντυπα που αποτυπώνουν σκέψεις και πολιτικές επιλογές. Σπείρα, Προπαγάνδα, Άμπρα-Μακάμπρα, Μαύρα Πρόβατα και Χάσμα τα συγκροτήματα που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με ήχους.

Αυτό το βράδυ ο πεζόδρομος της Ερμού δεν έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ των διαφόρων νυχτομάγαζων, δεν αποτελεί πεδίο επόπτευσης από τα διάφορα σώματα των μπάτσων που συνηθίζουν να στρατοπεδεύουν εδώ. Αποτελεί πεδίο έκφρασης, επικοινωνίας, αντιπαράθεσης, μίας πρώτης επαφής εκατοντάδων νεολαίων με το αντιεξουσιαστικό πρόταγμα, αντιπληροφόρησης, και συνάντησης των αντιστάσεων απέναντι στις σχεδιαζόμενες κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον των καταλήψεων.

Οι συρμοί του ηλεκτρικού… μεταμορφώνονται και αυτοί, για να χωρέσουν στο δικό μας κόσμο. Κάποιες σκιές πηδάνε το μαντρότοιχο και τα σπρέι πιάνουν δουλειά. Στο τέλος ένα χαμόγελο, αυτή η πόλη μας ανήκει…

Αυτή η συναυλία δεν έπαιξε στα δελτία ειδήσεων, δεν είχε θέαμα για αδηφάγους δημοσιογράφους και τηλεθεατές, δεν είχε «επεισόδια» Όσο και αν οι μπάτσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, προτρέποντας τους μικροπωλητές με πάγκους να απομακρυνθούν από την είσοδο του ηλεκτρικού, ώστε να έχουν ελεύθερο πεδίο επόπτευσης και επέμβασης «σε περίπτωση που χρειαστεί».

Αυτή η συναυλία, όμως, διεκδίκησε το δικό της χώρο στην καρδιά της πόλης, στην καρδιά κάποιων χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθούν να σκέφτονται και να πράτουν επικίνδυνα, ενάντια στην τάξη αυτού του κόσμου.

Και όλοι εμείς θα ξανασυναντηθούμε και πάλι το απόγευμα της Τρίτης, στις 6 το απόγευμα, στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής (στα Εξάρχεια), για να διαδηλώσουμε στους δρόμους αυτή της πόλης και να υπενθυμίσουμε στα αφεντικά ότι στην πρώτη απόπειρα εκκένωσης κάποιας κατάληψης, δε θα έχουν καν την ευκαιρία και το χρόνο να το μετανιώσουν…

Κάθε νόμος είναι τρόμος, αλλά κανένας νόμος δε μας τρομάζει.

εικόνες από τα μετ’ όπισθεν