Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συνθήκη για ολόκληρη την κοινωνία. Η εξελισσόμενη πανδημία του ιού COVID-19, ενός ιού που πλήττει κυρίως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά όχι μόνο αυτές. Το αναρχικό κίνημα, ως κομμάτι της κοινωνίας, έρχεται αντιμέτωπο με αυτή τη νέα συνθήκη. Μία από τις σημαντικές δομές αλληλεγγύης του αναρχικού κινήματος, το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών, λόγω της αναστολής των δημόσιων εκδηλώσεων προβλέπει σοβαρό ζήτημα στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.  Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την ενίσχυση και συνέχιση της δομής του ταμείου και να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.
Αλληλεγγύη στους αγώνες των φυλακισμένων για ζωή και αξιοπρέπεια

Σε αυτή τη συνθήκη το κράτος ανακοινώνει μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, αποστάσεις ασφαλείας και παραμονή στο σπίτι, με σκοπό τη μη εξάπλωση της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή  κρατάει ανθρώπους στοιβαγμένους σε υπερπλήρεις φυλακές και σε κέντρα κράτησης μεταναστών με ελλιπέστατα μέτρα προστασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται χωρίς όμως να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας των κρατουμένων. Μόνο ορισμένοι υπάλληλοι φορούν μάσκες και γάντια, τα οποία προμηθεύονται οι ίδιοι, καθώς δεν έχουν χορηγηθεί υλικά προστασίας στις φυλακές, οι οποίες να είναι οι μόνοι χώροι που δεν γίνονται απολυμάνσεις.
Την Πέμπτη 9 Απριλίου η 42χρονη κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πεθαίνει στο κελί της στην Ε΄ πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα στη Θήβα. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατο της, η διεύθυνση της φυλακής, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της λόγω καρδιολογικών και αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και υψηλού πυρετού, αρνήθηκε τη μεταγωγή της στο νοσοκομείο και την απείλησε με πειθαρχικές κυρώσεις. Η συγκεκριμένη κρατική δολοφονία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Ένα μήνα πριν πέθανε άλλη μια γυναίκα στην ίδια φυλακή, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και των ανύπαρκτων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Ο θάνατος της 42χρονης φυλακισμένης πυροδότησε την εξέγερση των γυναικών-συγκρατούμενών της. Μία κινητοποίηση που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στις υπόλοιπες πτέρυγες και σε άλλες φυλακές.
Ως απάντηση στις εξαγγελλόμενες κινητοποιήσεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε έρευνα σε κελιά στις φυλακές Δομοκού και απαγωγές-μεταγωγές συντρόφων/αγωνιστών, όπως έγινε με την απαγωγή δύο γυναικών κρατουμένων –η μία ήταν η πολιτική κρατούμενη Π.Ρούπα– και τη μεταφορά τους στις φυλακές Θήβας σε καθεστώς καραντίνας. Μερικές μέρες αργότερα έγινε μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού του επίσης πολιτικού κρατούμενου Ν.Μαζιώτη, στέρηση προαυλισμού των κρατουμένων στις φυλακές Χανίων, εισβολές μπάτσων, έρευνες και καταστροφές κελιών στις φυλακές Πάτρας. Προφανής σκοπός όλων αυτών των κινήσεων υπήρξε ο εκφοβισμός ως αντίδραση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων.
Απέναντι στους αγώνες των κρατουμένων σε Δομοκό, Κορυδαλλό, Ελαιώνα, Χανιά και την επέκτασή τους σε Μαλανδρίνο, Κέρκυρα και τα δίκαια αιτήματα τους, το ελληνικό Κράτος επιλέγει –εν μέσω πανδημίας–την καταστολή, τους ξυλοδαρμούς των φυλακισμένων και την παραπομπή τους στον εισαγγελέα για την επιλογή τους να αντισταθούν στην περαιτέρω υποτίμηση και υποβάθμιση των ζωών τους.
Η υγεία των κρατουμένων λόγω των συνθηκών εγκλεισμού βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και δεν θα δεχθούμε την αντιμετώπισή τους ως αναλώσιμου πληθυσμού. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης για τους κρατούμενους και αποσυμφόρηση των φυλακών. Απαιτούμε την αποφυλάκιση όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τις μωρομάνες, καθώς και την άμεση χορήγηση υγειονομικών μέσων για την προστασία τους από την πανδημία. Μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι, ο ρόλος της δομής του «ταμείου» φαντάζει ακόμη πιο δύσκολος και η στήριξη του επιτακτική. Η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και ο αγώνας δεν απαγορεύονται ούτε μπαίνουν σε καραντίνα.
Την Κυριακή 26/4 η κατάληψη Libertatia θα είναι ανοιχτή από τις 17.00 μέχρι τις 20.00 και στον εξωτερικό χώρο της (αυλή), τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, θα πραγματοποιηθεί συλλογή χρημάτων για την οικονομική στήριξη του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ/ΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ – ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ
23/4/20